Piala Dunia : Jangan Sampai Abaikan Tanggungjawab

Seminggu yang lalu hampir tiap-taip malam saya akan keluar untuk menyampaikan kuliah di masjid dan surau sekitar kawasan Rompin. Semoga Allah SWT memberi kekuatan kepada saya untuk terus berkhidmat berkongsi sedikit ilmu yang dikurniakan Allah dengan masyarakat setempat.

Biasanya saya keluar dari rumah sekitar pukul tujuh malam, atau kalau tempat kuliah itu agak jauh saya akan keluar dalam pukul enam setengah petang. Sepanjang perjalanan saya dapati banyak kedai-kedai makan menyediakan ‘skrin besar’ sempena demam bolasepak piala dunia yang telah berlangsung semenjak seminggu yang lalu.

Satu srategi yang ‘menjadi’ untuk memikat pelanggan ke kedai mereka kerana saya perhatikan setiap kedai tersebut akan dipenuhi dengan pelanggan.Hatta kalau kedai makan itu ada tv biasa pun tak mengapa, yang penting dapat tonton perlawanan bolasepak.Hebatnya penangan sebiji bola…!

Apa yang ingin saya persoalkan di sini ialah, di mana mereka menunaikan solat maghrib…?! Ini kerana satu-satu perlawanan akan memakan masa sekurang-kurangnya dua jam..Biasanya perlawanan akan tamat pukul 9.30 malam (dah masuk waktu isya’).Kalau mereka telah berada di situ semenjak pukul tujuh, bererti waktu maghrib berlalu begitu sahaja.

Bahkan ada yang saya perhatikan telah berada di meja makan sewaktu lalu untuk menyampaikan kuliah. Masih’ istiqamah’ di mejanya sewaktu saya pulang dari masjid setelah selesai menunaikan solat isya’ !!

Nak kata dia musafir boleh menjama’kan solat maghrib dan isya’ dalam waktu isya’, muka mereka ada sebahagiannya saya kenal yang menetap hanya selang beberapa buah rumah sahaja dari rumah saya.

Amat malanglah kalau mereka tidak mengambil berat soal sembahyang yang menjadi tiang agama dan rukun Islam yang kedua selepas mengucap syahadah…

Maka saya ingin pertegaskan di sini, kita bukan hanya benci judi bola tapi kita juga benci kaki bola yang mengabaikan tanggungjawab kepada Allah SWT.

Semoga Allah SWT memberi hidayah kepada mereka….

“Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan solat dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami! Perkenankanlah permohonan doa kami” –Surah Ibrahim : 40.


0 ulasan:

Catat Ulasan

 
Copyright @ 2008 BabMusalla: Piala Dunia : Jangan Sampai Abaikan Tanggungjawab | Original Template By Orca Wave Wordpress | Modified By iEn | Resolution: 1024x768px | Best View: Firefox | Top